Begroting 2021
portal

3. Paragrafen

3.8 Duurzaamheid

Inleiding

In 2016 is de aanpak duurzaamheid Aalsmeer vastgesteld. Deze aanpak richt zich op het integreren van duurzaamheid in al het gemeentelijk beleid en handelen. Hierdoor moeten op termijn alle keuzes en financiële consequenties op gebied van duurzaamheid per beleidsveld zichtbaar worden. Deze integrale duurzaamheidsaanpak focust op drie duurzaamheidsthema’s: Inclusieve Stad, Circulaire Economie 2040 en Fossiel Onafhankelijk Aalsmeer 2040. De belangrijkste ontwikkelingen binnen deze focusgebieden voor 2021 worden hieronder beschreven. In het Sociaal Domein (H 2.1 van de Programma Begroting 2021) wordt integraal uitwerking gegeven het principe dat iedereen zo goed mogelijk kan mee doen ongeacht verschillen en of beperkingen.  Het onderwerp klimaatadaptatie wordt beschreven in Programma 2.4 Openbare ruimte.  

Ambitie Fossiel Onafhankelijk 2040
Gemeente Aalsmeer wil dat alle energie die in 2040 in Aalsmeer wordt gebruikt afkomstig is van duurzame bronnen. Om deze ambitie te bereiken is het nodig in te zetten op energiebesparing (38% in 2040) en duurzame energie-opwek (62% in 2040). De gemeente accepteert dat ze voor het bereiken van deze ambitie in 2040 mede afhankelijk is van de inzet van het Rijk. Vanuit de voorbeeldfunctie moet de gemeentelijke organisatie en dienstverlening al in 2030 volledig  zijn overgestapt op duurzame energiebronnen.  

Plan van aanpak 2019 – 2021 Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk
N.a.v. de motie Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk 2040 is in mei 2019 het ‘Plan van aanpak Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk 2040’ vastgesteld. Dit plan geeft uitwerking aan opgaven vanuit het Klimaatakkoord en focust zich op verduurzaming van de gebouwde omgeving tot 2022. De belangrijkste opgaven uit het klimaatakkoord tot 2022 zijn de Regionale Energiestrategie en de Transitievisie Warmte.  Het plan van aanpak richt zich ook op het werken aan benodigde kaders voor een fossiel onafhankelijke gemeente, en het versterken van de energieloketfunctie en inwoner-communicatie.  

Duurzaamheid & nieuwbouw
Bij nieuwbouw projecten wordt gebruik van GPR gestimuleerd. GPR software maakt duurzaamheid van gebouwen en gebieden inzichtelijk, meetbaar en bespreekbaar met ontwikkelaars. Het gebruik van GPR software stimuleert ontwikkelaars, bouwers en bewoners om een goede balans tussen milieuaspecten energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde (circulariteit) van nieuwbouw projecten na te streven.

Mobiliteit
In de eerste helft van 2021 wordt de Mobiliteitsagenda Aalsmeer voor besluitvorming aangeboden. Het verder verduurzamen van de mobiliteit is hierbij één van de aandachtsgebieden waaronder het  
uitbreiden elektrische oplaadpunten voor auto's en OV bussen, mogelijke uitbreiding deelfietsen bij OV-haltes en de uitwerking Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek waar Aalsmeer bij aangesloten is.

Voorbeeldfunctie & Maatschappelijk vastgoed

In 2020 is het verduurzamingsplan gemeentelijke gebouwen vastgesteld. Dit is de Aalsmeerse routekaart verduurzamen gemeentelijk vastgoed en beschrijft de wijze en het tempo (tot 2030) waarop uitvoering wordt gegeven aan het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Zie ook 2.5.5. programma maatschappelijk vastgoed.

Energyhub Aalsmeer
In 2019 is de Energy Hub Aalsmeer in gebruik genomen waarbij restwarmte van een Datacentrum wordt gebruikt voor het verwarmen van Sportcentrum Waterlelie, IKC Triade en Fertiplant.

De CO -reductie hiervan staat gelijk aan de CO -uitstoot van zo’n 74 huishoudens. De deelnemers onderzoeken in samenwerking met de gemeente naar welke netbeheerder het energie-uitwisselingsnet overgedragen kan worden. Dit omdat de deelnemers een rol van warmteleverancier niet als hun kerntaak beschouwen. Door het overdragen van het netbeheer wordt het netbeheer en eventuele uitbreiding in de toekomst geborgd.

Circulaire Economie

In 2019 heeft het college middelen beschikbaar gesteld voor een scan naar de kansen van Circulaire Economie in Aalsmeer. De keuze is gemaakt om daarbij te focussen op Greenpark Aalsmeer.
In 2020 is gestart met de Circulaire Scan Greenpark Aalsmeer om de potentie van Greenpark als Circulaire vestigingslocatie te versterken. De behoeften van de aanwezige bedrijven zijn hierbij het uitgangspunt. De scan bestaat uit een analyse van de huidige situatie, een inventarisatie van de mogelijke circulaire maatregelen en een uitgewerkt actieplan om de maatregelen ter hand te nemen.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2020 21:22:36 met de export van 11/11/2020 21:05:48